2007. június 8., péntek

Csütörtök

Ennek a bejegyzésnek igazából pénteken kellett volna megtörténnie, most meg vasárnap van, de hát megesik, hogy annyi minden történik egy hétvégen. Szerencsére. Igyekszem ma bepótolni a dolgokat, de lehet, hogy holnapra is jut belőle. Mindenesetre azóta meg történt egykét dolog, de erről talán késöbb.

Csütörtökön voluntár munka keretében tizedmagammal meglátogattuk a gyár víkkend házát. Anyit kell tudni elöljáróban, hogy a házat akárki ingyen használhatja a gyárból, csak az üzemanyagot kell fizetni a motorcsónakba. Igen, ez a ház egy kis szigeten van, Nagyfalutól nem túl messze.

A szigeten több telek is van, egymástól nincsenek elválasztva. A miénken van 1 nappali házikó, egy alvó házikó, egy szauna házikó, egy raktár házikó és egy mellék házikó. Egész furcsa ez, szerintem otthon, ha estleg épülne ilyen, akkor az egészet beraknák nagyobba, aztán meg jól elponák az egészet.

A finneken viszont folyamatosan meg tudok lepődni: ahogy megérkeztünk a szigetre, fogták magukat és elkezdtek dolgozni. Nem megiszunk egy sört előtte, egyből nekiesni a munka közepének. Az egyik gyerek egy láncfűrésszel érkezett a szigetre, utólag kiderült, hogy a favágás a hobbija... Látszott is rajta, hogy jól érzi magát az eszközzel a kezében. Az a baj, hogy ez otthonrol elkepzelhetetlen volt, mi az, hogy dolgozni, főleg ingyen? Igazából a néni se nagyon értette, hogy mi van, hogy ha egyszer a cégé, miért nem ők fizetnek valakinek, aki megcsinalja mindezt? Hát ezek ilyenek, nem egészen az a nyugati társadalom, amit az építő jellegű amerikai filmekben lehet látni. Legalábbis munka téren (amúgy meg ajánlom mindenki figyelmébe a még csak gondolat szinten létező következő bejegyzést a pénteki napról).

Nagy nehezen azért előkerültek a sőrök és makkarák is, amit csakazért sem vagyok hajlandó kolbásznak fordítani. Közben még két kör kajakozásra is futotta, szerencsére a sziget tele van mindenféle földi jóval. Meglepően gyorsan lehet haladni a szerkezettel, billeg is rendesen, első néhány alkalomra melegen ajánlom az úszómellény (vagy mi a fene) használatát.

Este hazaindulás előtt még egy gyors szaunaparti, majd indulás haza. A motorcsónakot sikerült vezetni egy kicsit, egész jó élmény.

Oda el kell még menni, de hosszabb időre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése